Ο χορός είναι ένα από τα πλέον ουσιώδη παιχνίδια που παίζουμε για να παραμείνουμε άνθρωποι.


Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι συνώνυμο με την άνθιση του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Από το 1995 μέχρι σήμερα τροφοδοτεί το κοινό με έργα αφιερωμένα στην ποιητικότητα του ανθρώπινου σώματος, φιλοξενώντας δημιουργούς που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού.

Για εμάς ο xορός είναι απόλυτη ανάγκη.

Επιθυμούμε να μοιραστούμε με κάθε είδους κοινό έργα που δημιούργησαν τολμηροί, γνήσιοι, ανήσυχοι και διαχρονικοί δημιουργοί, προερχόμενοι από διάφορους χώρους και με διαφορετικές πορείες. Τα έργα που φιλοξενούμε έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν το κοινό προς τη δημιουργία συλλογικού βίου αξίας και νοήματος. Για εμάς το ανθρώπινο σώμα είναι έκφραση μυστηρίου, δυνατοτήτων, συνείδησης, συναισθημάτων, ιδιοφυΐας, αισθήσεων, φόβων, δοκιμών και αποτυχιών, ελπίδων και ονείρων. Δεν μπορούμε να το διαχωρίσουμε από το ιστορικό, πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζουμε με δέος την εξέλιξή του και προσπαθούμε να αφουγκραστούμε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην εποχή μας. Ο τόπος μας, από το 1995, είναι η πάντα φιλόξενη μεσογειακή πόλη της Καλαμάτας. Ένας τόπος γενναιόδωρος προς το Φεστιβάλ που είναι ανοιχτό σε ολόκληρο τον κόσμο για να συμμετέχει και να το απολαύσει.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην 27η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Ξαναβρισκόμαστε μαζί σας στο Φεστιβάλ μετά από ένα δύσκολο χειμώνα. Μένουμε όμως αισιόδοξοι με μόνη έγνοια να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή μας με την τέχνη του χορού, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι μικρές και μεγάλες σκηνές διεθνώς προσπαθούν σιγά σιγά να γεμίσουν πάλι με κόσμο.

Ο τίτλος του φετινού προγράμματος  Σε κίνηση. Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί; Ή μόνοι; γεννήθηκε από την ανάγκη μας να μιλήσουμε για τη σημασία της κοινότητας και το ρόλο του κάθε προσώπου μέσα σε αυτή. Θεωρούμε ότι η ανθρωπότητα από εδώ και πέρα θα έχει να αντιμετωπίσει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά τη συλλογική της συνείδηση, νοημοσύνη και δράση. 

Οι καλλιτέχνες που έχουμε καλέσει φέτος μιλούν μέσα από τη δύναμη της τέχνης του χορού, με έργα που μας ζητούν να διαισθανθούμε όλες τις έννοιες που απορρέουν από τη σχέση ομάδας και ατόμου. Είναι έννοιες όπως η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η αποδοχή. Η σύγκρουση, η διαπραγμάτευση, η αυτονομία, η ατομική ταυτότητα και η ελευθερία. 

Πάνω απ’ όλα όμως οι καλλιτέχνες και τα έργα τους αναδεικνύουν την τέχνη του χορού ως παναθρώπινη γλώσσα και τόπο συνάντησης κοινών προβληματισμών για την κατάσταση των σύγχρονων ανθρώπων.

Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που για άλλη μια φορά είστε εδώ για να δημιουργήσουμε μαζί τον κοινό και μυστηριακό χώρο κάθε παράστασης, εκεί όπου μπορούμε να κατοικήσουμε και σε άλλες εκδοχές του παρόντος και να φανταστούμε περισσότερες εκδοχές του μέλλοντος.  

Λίντα Kαπετανέα

Καλλιτεχνική Διευθύντρια 

Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

  • Λίνα Γ. Μενδώνη
    Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Νικόλας Γιατρομανωλάκης
    Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού
 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

  • Παναγιώτης Ε. Νίκας
    Περιφερειάρχης
 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

  • Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος
    Δήμαρχος
 

«ΦΑΡΙΣ» ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

  • Πρόεδρος
    Παντελής Δρούγας
  • Αντιπρόεδρος
    Ιωάννης Δούζης

Μέλη

  • Κωνσταντίνα Μπετιχαβά
  • Σωτήρης Κριτσωτάκης
  • Νικήτας Καραμούζης
  • Αναστασία Μπελογιάννη
  • Παύλος Κλάδης
  • Τάσος Πολυχρονόπουλος
  • Γιώργος Σοφρωνάς
  • Παναγιώτης Φουρναράκης
  • Σταύρος Βόλλαρης
 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

  • Λίντα Καπετανέα
 

Το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας δημιουργήθηκε την άνοιξη του 1995 στο πλαίσιο του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων, με σκοπό τη στήριξη, προώθηση και παρουσίαση της τέχνης του χορού. Η δραστηριότητά του κατευθύνεται σε τρεις τομείς: έρευνα, εκπαίδευση, καλλιτεχνική δράση και παραγωγή. Καθιέρωσε και διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Χορού της πόλης

X